informasjonskapsler Samtykke

Ved å klikke på "Godta", samtykker du i lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedsnavigasjon, analysere nettstedsbruk og bistå i våre markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.

Kosthold og kosttilskudd ved migrene

Kamilla Nuland, Klinisk ernæringsfysiolog, kamilla@movon.no

Kostholdet ditt kan påvirke hyppighet, varighet og intensitet i migreneanfall, men her er det fortsatt mye man ikke vet. Noe vet man at i stor grad kan trigge migrene, men det finnes også en del myter. Vi trenger mer god vitenskapelig forskning for å kunne gi flere konkrete råd.

En klinisk ernæringsfysiolog kan finne ut om du får i deg det du trenger, være med å identifisere triggere og vurdere om du trenger kosttilskudd.

Generelt anbefales det:

  • Regelmessig måltidsrytme og spise sunt. For lang tid mellom måltidene eller for lite mat vil kunne gi blodsukkersvingning som kan trigge migrene.
  • Et høyt inntak av sukker vil også kunne utløse migrene.
  • Videre anbefales det å følge de norske kostholdsrådene med fokus på å spise variert og få i seg det man trenger av de ulike næringsstoffene. Kostholdet bør være basert på mye grønnsaker, frukt og bær, man bør velge grove kornprodukter, magre meieriprodukter, drikke vann og spise fisk noen ganger i uken. Det er lurt å sette sammen måltidene av en proteinkilde, grove karbohydrater, grønnsaker og riktig type fett.
  • Alkohol (og særlig rødvin) er dokumentert å kunne være triggende.
  • Hva som trigger kan være individuelt og det kan være lurt å føre en dagbok over kosthold og migrene for å se om man ser noe mønster. Man bør unngå å kutte ut mange matvarer fra kostholdet sitt med mindre man vet at det trigger. Det er ofte ikke nødvendig å unngå det som trigger helt, men gjerne redusere mengden eller hyppigheten på inntaket.
  • Overvekt er vist å kunne øke risikoen for migrene, så her vil en vektreduksjon kunne ha effekt.
  • Noen studier kan tyde på at et kosthold med lavere inntak av karbohydrater og mer fett, et såkalt ketogent kosthold, muligens kan ha en effekt. Det trengs mer forskning for å kunne anbefale det.
  • Noen opplever at koffein, sjokolade, noen oster, sitrusfrukter og salt mat kan trigge, men dette er ikke godt nok dokumentert.

Det har også blitt forsket på om ulike kosttilskudd kan ha en påvirkning på migrene. Det er særlig interesse rundt magnesium og ulike B-vitaminer. Foreløpig er det for få studier til å kunne anbefale tilskudd med mindre man har en mangel. For noen kan det allikevel være aktuelt å teste ut tilskudd av en viss mengde magnesium en periode. Man bør uansett sørge for å dekke behovene sine for vitaminer, mineraler og omega 3-fettsyrer, fortrinnsvis gjennom kostholdet, eventuelt ved tilskudd om man har fått påvist en mangel på blodprøve.

Til slutt er det viktig å huske på at triggere for migrene er sammensatt og andre faktorer som søvn, aktivitet, stress, hormoner, sterk lukt, sterkt lys, endringer i vær osv. også kan spille en stor rolle. Å prøve å ha en god balanse med nok søvn til riktige tider, passe aktivitet og redusere stress er også viktig i tillegg til et sunt, variert og regelmessig kosthold.

Skrevet av: Kamilla Nuland

Mail: kamilla@movon.no