informasjonskapsler Samtykke

Ved å klikke på "Godta", samtykker du i lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedsnavigasjon, analysere nettstedsbruk og bistå i våre markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.

Fem myter om krystallsyke

✅ «Det går alltid over av seg selv»

20% av tilfellene vil bli spontant bedre etter 1 måned, og 50% etter 3 måneder. Hva med resten? 90% av pasientene blir symptomfrie på 1-3 behandlinger. Her kan du få god hjelp!

 

🛌 «Du må ligge med hodet høytfor å unngå tilbakefall»

Det finnes lite god forskning som sier at man kan forebygge tilbakefall. Å sove med hodet høyt er ikke et av de. Sov behageligst mulig, søvn er viktig for god helse. 

 

🚷 «Det er best å holde seg i ro»

Tvert i mot. De aller fleste vil bli mindre svimle jo mer de trigger svimmelhetsanfallene. Det er er lurt å bevege seg mest mulig innenfor trygge rammer.

 

🌀 «Du må ha«karusell-svimmelhet» med krystallsyke»

Svimmelheter en subjektiv følelse, og pasienters beskrivelse av svimmelhet har egentlig ikke stor diagnostisk verdi. Med krystallsyke kan man f. eks være ustø, nautisk svimmel eller «karusell-svimmel»

 

👀 «Du må ha nystagmus og svimmelhet ved Dix-Hallpike test»

Krystallsyke forekommer i flere varianter. Otolittene kan sitte i bueganger som ikke testes ved Dix-Hallpike test. Det er viktig å sjekke alle buegangene i begge ørene (6totalt). Nystagmusen kan være så svak at du nesten ikke ser den, da er det nyttig med Frenzel-briller eller «video-briller» (videookulografi). 

 

#svimmelhet #krystallsyke