informasjonskapsler Samtykke

Ved å klikke på "Godta", samtykker du i lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedsnavigasjon, analysere nettstedsbruk og bistå i våre markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.

Hjelp jeg er svimmel! Er det farlig?

Har du noen gang opplevd at rommet snurrer rundt deg, eller at du plutselig føler deg ustø? Svimmelhet kan komme plutselig og føles både skremmende og ubehagelig. Noen få ganger kan det være tegn på en alvorlig tilstand, men det skyldes som regel mer ufarlige årsaker som likevel kan påvirke hverdagen betydelig.

 

Når bør du oppsøke hjelp?

Dersom svimmelheten oppstår akutt og ledsages av symptomer som kraftig hodepine, talevansker, lammelser, brystsmerter eller pustevansker, bør du kontakte lege umiddelbart, da dette kan være tegn på alvorlige tilstander som hjerneslag.

Det er også viktig å merke seg at vedvarende akutt svimmelhet, selv uten andre symptomer, bør vurderes av helsepersonell. Forskning viser at omtrent 20 % av hjerneinfarktene i bakre kretsløp kan ha svimmelhet som eneste symptom.

De fleste tilfeller er ikke farlige

Heldigvis viser forskning at de fleste som oppsøker legevakt med akutt svimmelhet ikke har en alvorlig tilstand. Studier tyder på atrundt 75–90 % av tilfellene skyldes ufarlige forstyrrelser i balanseorganet i det indre øret – dette kalles ofte perifere årsaker.

Vanlige årsaker til svimmelhet

Mange opplever svimmelhet i løpet av livet, og heldigvis skyldes det ofte ufarlige tilstander. Svimmelhet kan ha flere årsaker,og noen av de vanligste er knyttet til balanseorganet i det indre øret som krystallsyke eller vestibularisnevritt. Rask utredning av kompetent fagfolk er ønskelig.

Svimmelhet kan deles inn i ulike typer basert på hvordan den oppstår og hvor lenge den varer.  

 

Akutt svimmelhet som vedvarende i flere dager

Skyldes ofte betennelse i balansenerven (vestibularisnevritt), som gir kraftig svimmelhet i flere dager. Symptomene kan gjøre det vanskelig å stå og gå, men bedres gradvis over tid med vestibulær rehabilitering.

Episodisk svimmelhet som kommer i anfall

  • Svimmelhet som er utløst av en trigger: Vanligvis krystallsyke (BPPV), som gir korte, kraftige svimmelhetsanfall (under ett minutt) utløst av hodebevegelser, for eksempel når man snur seg i sengen.
  • Spontan svimmelhet som kommer uten tydelig ytre årsak: Kan skyldes Menières sykdom (som ofte ledsaget av øresus og nedsatt hørsel) eller vestibulær migrene.

Langvarig svimmelhet, over 3 mnd

Vanligste årsak: PPPD (persisterende postural-perseptuell svimmelhet), som kan oppstå etter en akutt svimmelhets episode og påvirke daglig funksjon og livskvalitet.

 

De vanligste årsakene til svimmelhet er ikke farlige, menkan likevel påvirke hverdagen betydelig. Dersom du ønsker mer informasjon om disse tilstandene, symptomer og behandlings muligheter, finner du utfyllende beskrivelser på våre nettsider her.

Skrevet av Silje Kristensen